A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Energetikai tanúsítvány bérbeadáshoz

Milyen időtartamú bérléshez szükséges az energetikai tanúsítvány?

Már most is kötelező az energiatanúsítvány megléte, ha a felek egy évnél hosszabb idejű bérleti szerződést kötnek egy teljes épületre. A jövőben szigorodni fognak az előírások, 2016. január 1-től már ennél rövidebb időre szóló bérlés esetén is kötelező lesz az elkészített energetikai tanúsítvány. A bérleti szerződésben fel kell tüntetni az energetikai tanúsítványon szereplő regisztrációs számot, amely igazolja, hogy a tanúsítvány kiállítását és az azt megelőző felmérést is erre jogosult szakember végezte el. Mivel a bérlő a szerződés aláírásával jelzi, hogy átvette a tanúsítványt, így annak meglétéről neki kell megbizonyosodnia

Tulajdonosként érdemes tehát minél korábban elvégeztetni a tanúsítást, hiszen hamarosan biztosan szüksége lesz rá. Ha esetleg felújítást tervez a bérbeadás előtt, a felmérés során meghatározzák az épület gyengeségeit, amelyekre odafigyelve a következő tanúsítás alkalmával már magasabb kategóriába sorolhatják be az ingatlant.

Fel kell-e tüntetni az energetikai besorolást a lakáshirdetésben?

Amennyiben az ingatlan nem rendelkezik energiatanúsítvánnyal, a hirdető nem köteles feltüntetni a besorolást. Ha azonban már megvan az energetikai tanúsítvány, mindenképpen fel kell tüntetni az azon található besorolást. Ez egyrészt előnyt jelenthet más hirdetőkkel szemben, másrészt bizalmat ébreszt a leendő bérlőben is.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom