A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Energetikai tanúsítvány pótlap igénylése

A 2016. január 1-je előtt készült energetikai tanúsítványok, amelyeknek már van HET száma, csak pótlap igénylésével érvényesek tovább, mert jogszabályváltozás történt. A pótlapot a tulajdonosnak kell igényelnie. A pótlap igényléséhez szükség van az energetikai tanúsítvány HET számára, mely a tanúsítvány első oldalán, a jobb felső sarkában található (pl.: HET-12345678).
 
A pótlap igénylés után változhat a besorolás betű jele, valamint duplázódik is.
 
A 2016 előtti és utáni energetikai tanúsítványok megkülönböztetéseként a besorolások betűjelét megduplázták 2016 után, így egyértelmű, hogy melyik készült régebben és már nem érvényes (pl.: 2016 előtti besorolás „E” és 2016 utáni besorolás „EE”).  A pótlap igénylés után a besorolás betű jele megduplázódik, így a tanúsítvány újból érvényes lesz.
 
A pótlapot a következő oldalon tudja igényelni:
 
 
A tanúsítvány pótlapján a következő tájékoztató olvasható:
 
Az energetikai tanúsítvány összesítő pótlapot az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) e-tanúsítás alkalmazása automatikusan generálta. A pótlap kizárólag az eredeti energetikai tanúsítvány összesítő lappal és a hozzá tartozó alátámasztó munkarésszel együtt érvényes az épületek energetikai jellemzoinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30)
kormányrendelet 2016. január 1-tol hatályos rendelkezései alapján.
 
2016. január 1-jén változott az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.)
kormányrendelet:
 
1.) A rendelet 3. számú melléklete módosította az energetikai minőség szerinti besorolás betűjeleit, megnevezéseit és érték határait.
 
2.) Az új besorolási rendszer a korábbitól számos műszaki kérdésben eltér, ezért az új besorolás a korábbival nem összehasonlítható. 2016. január 1-tol a BB és az annál jobb besorolású (pl.: AA) épületek elégítik ki a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményt. A változásnak köszönhetően a besorolási rendszer tájékoztatást ad arról, hogy a tanúsított épület a jövőben is korszerűnek fog-e minősülni. Az új rendszer a korábbit felváltva megszünteti az épületek méret szerinti megkülönböztetését. A korábbi rendszerben két azonos fogyasztású társasház és családi ház között 4 besorolásnyi eltérés is lehetett. Elfőrdulhatott, hogy egységnyi alapterületre vetítve ugyanannyi energiát fogyasztott egy B besorolású családi ház és egy F besorolású társasház. A piaci átláthatóság érdekében ez a megkülönböztetés megszüntetésre kerül, a családi és társasházak azonos értékrend szerint kerülnek összehasonlításra.
 
3.) Annak érdekében, hogy a korábbi tanúsítványok többlet díj fizetése nélkül a továbbiakban is felhasználhatóak legyenek a rendelet 12. § (3) bekezdése az OÉNY üzemeltetőjét bízza meg azzal, hogy a 2013.01.01. és 2015.12.31. között készült és az e-tanúsítás alkalmazásba feltöltött energetikai tanúsítványokhoz új energetikai besorolást tartalmazó pótlapot állítson elő automatikus átváltással.
 
4.) Az automatikus átváltás nem érinti a nagy energiahatékonyságú, BB és az annál jobb minoségű épületeket, mivel ott további követelmények kerültek megfogalmazásra. Ezek a többlet-követelmények garantálják, hogy a BB és annál jobb besorolású épületek minden kétséget kizáróan tartósan magas energetikai nívót jelentsenek. A korábbi adatbázis nem rendelkezik az említett követelményekhez való összehasonlításhoz szükséges műszaki adatokkal, ezért a pótlapok CC-nél jobb besorolást nem tudnak biztosítani. Ha korábban már tanúsítvánnyal rendelkezett, és az épület eladásánál, bérbeadásnál nem elégszik meg a CC besorolással, annál jobbat szeretne, akkor érdemes újratanúsíttatni az épületét.
 

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom