A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Kötelező energetikai tanúsítvány

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány elkészíttetése?

A jogszabályi előírások szerint 2009 óta csak energetikai tanúsítvány birtokában szerezhető meg az ingatlanok használatbavételi engedélye. Az energetikai fejlesztésekre vonatkozó pályázatok benyújtásához szintén szükséges a tanúsítvány megléte, ahogyan az 500 m2-t meghaladó alapterületű állami intézményeknek helyet adó épületek esetében is. 2012 óta már az ingatlan adásvételéhez is kötelező az energiatanúsítvány elkészíttetése. Ugyanez vonatkozik az egy évnél hosszabb időtartamú bérbeadásra is, amennyiben az egy teljes épületet érint, nem csupán annak egy részét adják ki. Ez az engedmény 2016. január 1-ével érvényét veszíti, és egy éven túli bérbeadáskor teljes körűen kötelezővé válik az energetikai tanúsítvány megléte.

Milyen esetekben nem kötelező az energiatanúsítvány?

A jogszabályokban foglaltak értelmében nem kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, amennyiben az épületet évente legfeljebb 4 hónapon át használják, vagy ha hasznos alapterülete nem haladja meg az 50 m2-t. Hasonló a helyzet a legfeljebb kétéves használatra tervezett épületek esetében. A hitéleti rendeltetésű épületek szintén mentesülnek a kötelezettség alól, ahogyan a védetté nyilvánított épületek is. A műhelyek és mezőgazdasági épületekre sem kell energiatanúsítványt kiállítatni. A tulajdonosváltás bizonyos eseteiben sem köteles egyik fél sem az energetikai tanúsítvány készíttetésére: így például a használatba vételi engedély megszerzése előtti tulajdonosváltáskor vagy a tulajdonrész növekedésékor.

Érdemes azonban akkor is megfontolni az energetikai tanúsítvány elkészíttetését, ha a törvény ezt nem teszi kötelezővé, ugyanis rengeteget spórolhat, ha az ingatlan fejlesztése során figyelembe veszi a tanúsítvány ajánlásait.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom