A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Energetikai tanúsítvány 2016 változások

Néhány hasznos információ a változásokról:  
 
- 2016 előtt kiállított energetikai tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is használhatóak legyenek.  Pótlap igénylése szükséges a régi tanúsítványhoz, hogy az továbbra is érvényes maradjon.

-    Az új jogszabály lehetővé teszi bizonyos társasházak részére a mérés alapú energiatanúsítványt. Jellemzően 2000 előtt épült, és azóta felújítatlan épületek ilyenek. Ebben az esetben a tanúsítvány 10 év helyett csak 3 évig érvényes, viszont az összes lakás eladásához, vagy bérbeadásához felhasználható.
 
-    Bérbeadásnál minden esetben szükséges az energiatanúsítvány kiállítása. (Társasházi lakások esetén eddig nem kellett, csak külön álló épületekre).
 
-    Eddig egy betűjellel jellemezték az épület vagy épületrész besorolását. 2016-tól viszont két betűs lesz a rendszer. Az előző betűket duplázzák, valamint két új kategória is bekerült („AA++” és „JJ”):
 

 
-    Fontos változás, hogy „BB” vagy annál jobb kategória csak abban az esetben adható, ha 25 %-ban megújuló energiákat is hasznosít az épület. Társasházi lakás esetén csak akkor, ha a teljes épület besorolása is eléri ezt az értéket.
 
-    Az épület rendeltetése alapján 2 új kategória került beépítésre: „Kereskedelmi” és „Előadóterem, kiállítóterem”.
 
-    Az energetikai tanúsítványnak tartalmazni kell az épület építési évét, 1 db fotót az épületről és a műemléki védettségről információt.
 
-    Az energiatanúsítvány kiállítása 3 féle módszerrel történhet: - Teljes épület, számítással
                                                                                             - Épületrész, számítással
                                                                                             - Teljes épület, méréssel
 
- Új követelmény érték szerinti százalékos viszony:
 

 

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom