A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

GYIK

Az energetikai tanúsítvány kapcsán felmerülő kérdések

Mivel az energiatanúsítvány viszonylag új keletű, ezért számos kérdést felvethet az építtetőkben vagy az ingatlanok tulajdonosaiban. Összegyűjtöttünk és megválaszoltunk néhányat a legfontosabbak közül, hogy tisztában legyen azzal, milyen kötelezettségeknek kell eleget tennie az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

A legfontosabb talán, hogy mindenki tisztában legyen az energiatanúsítvány mibenlétével. Fontosnak tartottuk azt, hogy segítsünk a tanúsítványon szereplő jelzés értelmezésében is.

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány ára változó lehet, mert függ az épület adottságaitól, valamint attól is, hogy mihez szükséges.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány a mai jogaszabályok alapján 10 évig érvényes.

Mikor van szükségem energiatanúsítvány készíttetésére?

Számos esetben jogszabály kötelezi az ingatlan építtetőjét vagy tulajdonosát az energetikai tanúsítvány elkészíttetésére. Noha nem kötelező, de hasznos lehet akkor is, ha felújítást tervez, hiszen megtudhatja, melyek az épület gyenge pontjai.

A lakásban nem én lakom, csak bérbe adom. Ilyenkor is szükséges az energetikai tanúsítvány?

A jogszabály kitér az ingatlan bérbeadására is. Ebben az esetben szintén kötelező lehet az energiatanúsítvány megléte, például ha hosszú távú bérlésről van szó. Az előírások azonban 2016-tól szélesebb körben is kötelezik a bérbeadót az energiatanúsítvány készíttetésre.

Szükséges-e energetikai tanúsítvány kiállítása, az 50 m2 alatti ingatlanomra?

Társasházi lakás esetén, ha a teljes épület hasznos alapterülete nagyobb, mint 50 m2, akkor szükséges energiatanúsítvány, viszont ha külön álló épületről beszélünk, tehát például családi ház, és 50 m2 alatt van a hasznos alapterülete, akkor nem szükséges energetikai tanúsítvány.

Szükséges-e energetikai tanúsítvány csatolása a földhivatal részére?

Az adásvételi szerződések kötelező részeit a 1997.évi CXLI. törvény részletezi. Az energetikai tanúsítvány itt nem szerepel, így a földhivatal nem kérheti.

Mit tudhatunk meg az energetikai tanúsítvány besorolásaiból?

Az energetikai tanúsítvány számításainak elvégzése után, megkapjuk az ingatlan egy négyzetméterére jutó energiafogyasztását (Kwh-ban), és kiszámításra kerül az is, hogy a követelmény szerint ez maximálisan mennyi lehetne. Ennek a két számnak a százalékos aránya adja a besorolást.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom