A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Energiatanúsítvány ára

 
 Az év elejétől már a használt lakások értékesítésénél is kötelező energiatanúsítványt készíttetni, ennek hiányában ugyanis a földhivatalban nem jegyzik be a tulajdonosváltást. A tanúsítvány 10-30 ezer forintjába kerül az eladónak.
 
Zöldkártyaként is emlegetik azt az alapos felmérés és bonyolult számítások után megszülető tanúsítványt, amely az ingatlanok energiafelhasználási jellemzőiről tájékoztatja a potenciális vevőket.
 
- Akárcsak a háztartási gépeknél, az ingatlanok esetében is betűkkel jelöljük az energiaosztályt. A legjobb mutatókkal bíró épület vagy lakás A+ besorolást kaphat, míg a leggyengébb minősítést I-vel jelöljük - magyarázza Puklerné Kovács Erika építészmérnök, akinek a tervezésen kívül immár az energiatanúsítványok készítésében is nagy gyakorlata van.
 
Hogy mit vizsgálnak a tanúsítvány elkészítésekor?
 
- Egyebek mellett a falakra, a nyílászárókra, a födémre, a padozatra, a fűtési rendszerre, a melegvíz előállításának módjára koncentrálunk mondja a szakember, aki szerint legalább kétszer ki kell szállni egy-egy helyszínre, hogy mindent felmérjenek. Azután következhet a jogszabályokban meghatározott szabályok szerinti számolás, amelynek a végén megszületik az eredmény - mondja a szakértő, aki azt is elárulja, hogy egy kétszobás lakás esetében 35 ezer forintba kerül az energiatanúsítvány, míg egy családi házat kínáló tulajdonosnak körülbelül 45 ezer forintjába kerül a zöldkártya.
 
Szandi László irodavezető és Bojérné Horváth Szabina koordinátor szerint idő kell ahhoz, hogy a piac beárazza az egyes energia osztályokat.
 
A szakember szerint a lakásukat áruló tulajdonosok - egyelőre csak - az utolsó pillanatban, a biztos vevő megléte esetén kérik a tanúsítvány elkészítését. Az eddigi tapasztalatok szerint egy hőszigetelt épületben lévő, korszerű nyílászárókkal és a fűtés intenzitását szabályozó szeleppel felszerelt radiátorokkal rendelkező panellakás a B és a C energiaosztályt is kiérdemelheti, míg a felújítatlan, korszerűtlen épületekben lévő lakások a G osztályba sorolandók.
 
Ez a pár betűnyi különbség azonban súlyos százezreket is érhet az ingatlanpiacon. Szandi László, az Otthon Centrum szombathelyi irodavezetője szerint a gyengébb energiatanúsítvánnyal rendelkező lakások tulajdonosainak be kell majd látniuk, hogy engedniük kell az árból. Ugyanakkor a dolog fordítva is működik: egy jó energiatanúsítvány növelheti az ingatlan értékét. Hogy mennyivel, azt nehéz megjósolni. Az ingatlanszakértő szerint legalább fél évnek el kell telnie ahhoz, hogy a piac beárazza a tanúsítvány egyes energiaosztályait.