A mi szakértelmünk, az Ön energiatanúsítványa

Energiatanúsítvány együtt?

 
Panel házakban olcsóbb, ha az egész tömbre kérnek tanúsítványt - állítja egy szakértő.
 
Jövő januártól egy 2008-as kormányrendelet szerint már használt lakásokat, házakat sem lehet eladni energetikai tanúsítvány elkészítése nélkül. Az újaknál már idén érvényes ez a szabály. De mi van a panel házak esetében?
 
Többlakásos házak, panelépületek esetében lakásonként, vagy az egész házra kell a tanúsítványt kiállítani? - merül fel a kérdés. Egyelőre nincs egyértelmű válasz. Nagy István energetikus értelmezése szerint - akit az fmh.hu idézett - nem kötelező a panelházak egészére megcsinálni a számításokat, ám jobban megéri, hiszen amíg egy lakás tanúsítására két-három munkaórát fordít a szakember, addíg egy 30-40 lakásos házra jóval kevesebbet, mint az egy lakásra jutó munkaóra szorzata, azaz lakásokra visszaosztva olcsóbbb lesz a tanúsítvány.
 
Bonyolítja a helyzetet, hogy eddig még nem jelentek meg az ingatlan-nyilvántartást érintő új jogszabályok, így nincs is információ arról, hogy melyik szervezet vagy hivatal ellenőrzi a tanúsítványokat. Márpedig a tulajdonosváltás esetén elvileg lennie kell érvényes tanúsítványnak.
 
Különböző tanúsítási díjak léteznek, ezek mértéke általában 15-60 ezer forint között mozog. A társasházi és panellakások esetében 20-30 ezer forintra lehet számítani lakásonként. Egy paneltömbnél az a speciális helyzet, hogy mivel tudni lehet, hogy egyszerre épült az egész épület és felemérhető, hogy voltak-e például nyílászárócserék, angyjából egységes díjat lehet megállapítani lakásonként, ugyanakkor a tanúsító tényleg relatíve kevesebbet foglakozik egy lakással, mintha egy önálló családi házról lenne szó.